Vad är KBT och Schematerapi 
och hur går det till?

KBT

KBT eller Kognitiv beteenderapi är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologiska problem. Andra terapiformer som är sprungna ur KBT är t.ex. ACT och DBT. En behandling med KBT inleds med en bedömningsfas som leder fram till en beteendeanalys. Denna syftar till att förstå de bakomliggande orsakerna till just ditt problem och vad det är som gör att problemet kvarstår. Vi analyserar beteenden, tankar, känslor och fysiska reaktioner för att förstå hur de förhåller sig till varandra. Därefter sätter vi upp mål för behandlingen och gör upp en åtgärdsplan som anpassas efter det aktuella problemet. Därefter går vi in i behandlingsfasen. Interventionerna skräddarsys efter just ditt problem. Det är vanligt med hemuppgifter i KBT som syftar till att du ska nå dina mål. Vi utvärderar kontinuerligt behandlingen för att kontrollera resultaten. Avslutningsvis upprättar vi en vidmakthållandeplan som syftar till att behandlingsresultatet ska stå sig över tid och motverka bakslag och återfall. 

TRAUMAFOKUSERAD KBT

I traumafokuserad KBT exponeras individen under kontrollerade former för det traumatiska minnet och för situationer, platser och personer som förknippas med traumarelaterad fara och rädsla/obehag. i behandlingen ingår psykoedukation, stabilisering, två typer av exponering: exponering in vivo, som innebär att gradvis närma sig objektivt sett säkra situationer, platser och personer som förknippas med traumarelaterad fara och rädsla/obehag och bryta dessa associationer. Den andra typen är imaginativ exponering som innebär att vid upprepade tillfällen närma sig det traumatiska minnet genom att återberätta det och sedan reflektera kring minnet tillsammans med terapeuten. Dessa två varianter av exponering är också hjälpsamma för att förändra traumarelaterade negativa föreställningar om en själv och världen som farlig, förbättra självkänslan samt minska skuld- och skamkänslor.

SCHEMATERAPI

Schematerapi är en integrativ terapiform som kan ses som en vidareutveckling av KBT men anpassad för behandling av långvariga psykiska besvär. Fokus är förändring av personlighetsstruktur. Till skillnad från traditionell KBT har schematerapi ett större fokus på tidiga livserfarenheter och terapialliansen. Målet är att bryta dysfunktionella beteendemönster och tillgodose sina känslomässiga behov på ett hälsosamt sätt. Man kan beskriva scheman som förutsägbara beteenden vi använder oss av i olika situationer. Dessa scheman är ett slags maladaptiva hanteringsmetoder som triggas av vardagliga situationer men har sin källa i det förflutna. Målet med terapin är att bryta skadliga mönster och samarbeta med patienten på en djup nivå, inte enbart reducera symtom. Under de första träffarna kartlägger vi ditt liv och identifierar tidiga dysfunktionella scheman och hur de påverkar dig. Vi tittar på i vilka situationer dina scheman aktiveras idag och vad du då tänker, känner och gör. Vi går igenom vad som saknas utifrån den kartläggning vi gjort och gör en plan för vad du behöver träna på. Det kan handla om att hantera starka känslor, göra upp med en "inre kritiker", uppnå en bättre självkänsla, kunna stå upp för sig själv, sätta gränser och förbättra relationer. 

©Upphovsrätt. Alla rättigheter förbehållna.

Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna

Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.